Kultur i Norrtälje

Kulturella event och nöjen i Norrtälje 2019

I Norrtälje väntas mycket nytt hända i kulturvärlden under år 2019. Här sammanfattar vi ett urval av alla kommande kulturella event för i år. Kulturella evenemang inom såväl konst som teater och sport är jättestora i Norrtälje och på hemsidan www.roslagen.se kan du hitta de flesta inplanerade evenemang för i år.

Pythagoras industrimuseum

Norrtälje har en spännande historia som involverar en motorfabrik som hette Pythagoras, där det en gång i tiden producerades tändkulemotorer som såldes runtom i hela världen. Efter att motorfabriken stängdes ner gjorde man senare om det, i stort sett intakt – till ett museum. Ett stycke historia som berättar hur människor levde och arbetade i tidigt 1900-tal. I museet finns även en avdelning för barn där de kan leka och lära sig om mekanik och teknik. Efter alla roliga och lärorika aktiviteter kan man avnjuta en fika på museets cafeteria.

Konsert med Black Sea Don Cossacks

Den 26:e juni visas konsert i Norrtäljekyrka med vokalensemblen Black Se Don Cossacks. Denna ensemble är en grupp vokalister om 8 artister från Ryssland och Bulgarien. De framför melodier med religiösa anspelningar från rysk-ortodoxa liturgin med traditioner från 30-talets kossackkörer. Det spelas även klassisk folkmusik liksom Tchaikowskiy och internationella kompositörer som Brahms, Ach Vaermeland och Anatevka.

Mordteatern: Den sista droppen på Furusund värdshus

Vid Furusunds värdshus och skärgårdshotell framförs skräckblandad teater den 5:e april för den som vågar. Här kommer teatern att visas mellan servering av tre-rätters middag på kvällen med mat och dryck i en spännande miljö. Kvällen avslutas med ond bråd död och en möjligen iscensatt begravning.

Vernissage med Tamara de Laval

Den 2:a februari och mellan 3:e februari och 10 Mars finns konstutställning av konstnären Tamara de Taval i Norrtälje konsthall. Konstutställningen invigs den 2:a februari och är sedan uppe för visning fram till 10:e mars. De Laval är medlem i den konstnärliga gruppen Meteor som jobbar med internationella offentliga konstprojekt.