Knutmassofirande i Östhammar
En årlig tradition
Den årliga traditionen knutmasso kommer återigen på sedvanligt vis och enligt gammal tradition att hållas år 2019, vilket är något stort att se fram emot. I knutmasso klär folk ut sig ungefär som på halloween. Kläderna gör deltagarna ofta själva vilket tillför en stor artistisk prägel över festivalen. Festivalen är en stor tillställning för hela familjen som återkommer varje år.
Ursprung och historia
Traditionen knutmasso tros ha kommit med vallonerna, vilka invandrade till Sverige i början av 1600-talet, men en del menar att traditionen fanns dessförinnan. Ingen kan dock säga med säkerhet hur gammal traditionen är och hur det började. Men med vallonernas inflyttning tror man att det bidrog till nya inslag i knutmassofirandet.
Knutmasso gick då ut på att klä ut sig i lite udda masker och kläder för att sedan gå ut och knacka dörr. Tanken var att det skulle finnas en mystik och hemlighetsmakeri kring vilka som dolde sig bakom maskerna. Själva maskerna bygger man därför under stora hemlighetsmakerier. Det som skiljer knutmasso från exempelvis halloween vad gäller klädsel är alltså att deltagarna själva ofta “bygger” sina egna masker. På så sätt gör det klädseln både unik och konstnärlig.
När och var hålls knutmasso
Man firar knutmasso i Östhammar och Gimo den 13 januari, men i Österbybruk firas högtidligheten den 19 januari.
Mellan 4000 – 5000 personer brukar besöka karnevalen knutmasso varje år, oavsett väderlek eller på vilken dag det infaller. Företagareföreningen på orten utser då “bästa bygge”, d.v.s. den snyggaste utklädnaden, för att stödja och hedra traditionen. På kvällen röstas vinnaren fram och blir presenterad i idrottsgården senare på kvällen under knutmassobalen.
Barnens knutmasso
På sjötorget i Östhammar arrangeras en alldeles särskild knutmasso för barn och där hålls även tävlingar. De 15 bäst klädda barnen får priser av olika slag och alla utklädda får en godispåse.