Utställningarnas Uppsala

I Uppsala visas mängder med utställningar på museer, kyrkor och bibliotek varje år. I år kommer det även visas mycket nytt och innovativt i konstens ära.

Tiden i rummet

Tiden i rummet är en utställning som visas av en arkeolog och med fokus denna gång på döden, begravningen och hågkomsten. Fenix Begravningsbyrå kan i sammanhanget ge kostnadsfri rådgivning gällande just begravningar. Visningen skildrar några av Uppsalas många spännande historier från Uppsalas 5000-åriga historia från forntiden och om hur människor levde och verkade på den tiden. Vidare framställs en rad olika livsöden, från vikingatida bönder till säljägare som i generationer gjort avtryck på eftervärlden.

Album i en Ikealåda

Mellan 10:e och 30:e januari visas Doha Al-Khateebs utställning Album i en Ikealåda. Doha är en konstnär som bor och verkar i Damaskus i Syrien och hon har inte lämnat sina kvarter, utan sprider sin kärlek och sina färger ifrån Syrien och ut i världen. Hon har en liten ateljé varifrån hon skickar sina illustrationer och kollage som nu blivit till tre böcker som har skickats till Sverige. Trots åtta års krig i Syrien har hon fortsatt sitt målande av illustrationer till barnböcker. Utställningen hålls på Café Jorden är blå som en apelsin i Uppsala.

Andas under ytan

En vernissage av konstnären Annette Johansson på Galleri i Uppsala. Konstutställningen visas mellan den 2:a till 7:e februari och kommer bjuda på konst av sällan skådat slag.

 

Stiched voices

Mellan 29:e augusti och 21:a april visas en konstutställning med tema på broderi och textil i fokus. I Stiched voices visas väggbonader från alla världens hörn. Konstverken har sina egna berättelser och erfarenheter om förlust och solidaritet i motståndet mot krängningar av mänskliga rättigheter, samt folkmord och svåra konflikter. Väggbonaderna som också kallas “arpilleras”, har samlats från Tyskland, Nordirland, Chile, Sydafrika, Katalonien, Mexiko och Colombia. Utställningen visas på Fredens Hus i Uppsala slott.